Andning

Andning

Att det är viktigt att andas för att leva känner vi till: för att få syre till kroppen, till hjärtat, lungorna och hjärnan. Inom yogan är andningen, speciellt medveten andning, en väldigt central del för att förbättra hälsan och livskvalieten.

Nyligen läste jag boken Migränyoga (extern länk) av Per Söder, där jag hittade följande information om vår andning och varför det är viktigt att vi tar djupa andetag: Genom de nedre delarna av lungorna passerar 1 liter blod, genom de övre delarna bara 1 dl. Så vid djupa andetag syresätter vi blodet på ett mycket effektivare sätt än vid korta andetag. Dessutom, vid kort andning använder vi muskler i nacken och axlarna som inte är till för regelbunden användning utan som egentligen ska hjälpa till vid ansträngning. På det stättet verkar alltså djupandning även för att minska spänningar i nacke, axlar och huvud.

Om du vill träna på djupandning, så går det till så här:

Djupandning är ett långsamt och djupt andetag som fyller hela lungorna och känns längst ner i magen och ända upp till nyckelbenen. Vid inandning fylls luften på som i en flaska, magen fylls först, sedan bröstkorgen. Vid utandning är det omvänt, bröstkorgen töms först. Viktigt är att tömma all luft, du kan hjälpa till extra med magmusklerna för att få ut den sista luften. Praktiskt: Ligg gärna ner. Blunda, slappna av. Lägg en hand på magen och en hand på bröstkorgen. Andas in långsamt och känn hur magen utvidgas, sedan bröstkorgen, ända upp till nyckelbenen. Andas ut långsamt och känn det omvända.

Genom medveten andning kan du träna på och lära dig att andas både djupare och långsammare. Vid minskad andningshastighet så får du ökad kontroll över dina tankar och känslor och kan därmed handla mer medvetet. Med andningen kan du även påverka hur du känner dig; när du andas lugnt så känner du dig lugn, men en enda tanke kan ändra ditt andningsmönster.

Bygg upp din hälsa och andas – medvetet.

 

Stäng meny
×
×

Kundvagn