Att sluta med vitt socker!?!?

Jag älskar fikabröd! Samtidigt har jag känt under många års tid att vitt socker påverkat mig negativt – inuti. Efter en fika kunde jag uppleva att hjärtslagen ökade takten, att andningen blev ytligare och att känslan av stress ökade i kroppen. Nu är det över 1 år sedan jag plötsligt slutade med just det vita sockret och det är ett beslut jag är såå glad över, eftersom jag, först och främst, är mer sällan sjuk nu. Det har också gett mig bättre munhälsa och min stressnivå har sjunkit avsevärt. Nu har jag snarare hittat en lugnnivå. Visst, jag har också gjort andra positiva förändringar under denna tid, som också har bidragit med positiva effekter på mitt välbefinnande – alla delar har gjort sitt på helheten.

Vikten

När jag valde att sluta med socker så var viktminskning inte något jag eftersträvade, MEN, ja, att sluta med vitt socker påverkar definitivt vikten. Så om du vill sluta med socker, och behålla vikten, så behöver du kompensera med annat.

Beslutet

Jag tror jag funderade i 10 år på att sluta med socker innan jag faktiskt gjorde det. Fika har tillhört det goda i livet för mig. Därför var det ett svårt bestlut, som krävde en hel del inre processer innan jag var redo. När jag väl var redo, så bara bestämde jag mig. En höstdag 2014, så slutade jag med socker. Jag satte inget slutdatum och har inga planer på att göra det heller.

Alternativ-fika

Eftersom jag fortfarande älskar fika, så har jag självklart experimenterat fram bakverk med oraffinerad sötning (mycket färsk och torkad frukt). I många fall går det att byta ut sockret rakt av mot dadlar och/eller russin, beroende på vad det är man gör. Det har jag gjort i allt från chokladbollar till sockerkaka och mördegskakor. Sedan finns det också mycket inspiration att hitta inom raw-food-recepten. Här får du 2 recept:

Chokladbollar
100 g smör
½-1 dl dadlar – jag smakar mig fram till rätt mängd
1-3 msk kakao eller carobpulver
3 dl havregryn
1 msk kaffe eller vatten
Kokos att rulla de färdiga bollarna i

Att göra:

  1. Mixa först smöret och dadlar i matmixer, så dadlarna finfördelas.
  2. Lägg i kakao (eller carob) och havregryn och mixa.
  3. Häll i kaffet (eller vattnet) och mixa.
  4. Ta ur kniven och rulla sedan bollar, som du rullar i kokos.

Dadelgodis
100 g cashewnötter*
150 g dadlar (torkade eller fäskar urkärnade)

*Om du är allergisk mot nötter så går det att använda solrosfrön istället. De tillför dock en lite besk smak, som jag brukar dölja genom att ha i kanel och ingefära efter smak.

Att göra:

  1. Lägg i nötter och dadlar och mixa väl i matmixer. Rulla sedan till bollar. Jag förvarar mina i kylskåpet, men de försvinner så snabbt så jag behöver aldrig fundera över utgångsdatum. 🙂

Oraffinerad sötning

Eftersom oraffinerad sötning kan vara en djungel, så vill jag rekommendera en sida som listar många av dessa och bland annat beskriver de olika sorterna, vad de ÄR för något och hur de påverkar oss: http://nillaskitchen.com/2013/02/16/lista-oraffinerad-sotning/.
Samma sida skriver också om hur vi påverkas av socker: http://nillaskitchen.com/2013/10/12/varfor-undvika-socker/.

—————————————-

Ha en bra, söt och hälsosam dag!

/Anna

Stäng meny
×
×

Kundvagn