På allmän förfrågan kommer äntligen receptet på den här fantastiska eller äppeltarten!!
Den är naturligt fri från socker och gluten.
Receptet är helt skapat av Gavin som är fantastisk på att kombinera ihop smaker i köket och utifrån det komponera olika rätter.
_________________________
I detta recept använde vi en mindre pajform. För en rund pajform (som på bilden till höger) på ca 28 cm i diameter, använd 1,5 gånger receptet.
BOTTEN
3,5 dl malet havremjöl
1 ¾ dl glutenfri (vit) mjölmix
75g smör
¼ tsk salt
1 tsk kanel
ca 3 msk vatten
1. Mal havremjöl i en matberedare.
2. Blanda med mjölmixen.
3. Smält smöret i en kastrull på låg temperatur. Rör om då och då.
4. Bryn sedan smöret i kastrullen under, tar ca 5 minuter. Rör då och då. Det är klart när smöret blivit brunare i färgen (inte bränt) och silkigare eller har en fetare känsla.
5. Ta smöret av plattan och rör i salt och kanel.
6. Blanda i mjölblandningen.
7. Blanda ner vatten tills du har en fast deg att arbeta med.
8. Låt degen svalna så du kan bearbeta den utan att bränna dig.
9. Platta ut degen i pajformen – på botten och kanterna.
10. Kyl degen i pajformen i 1 timme. Då stelnar botten innan du häller på fyllningen.
ÄPPELMOS
2 äpplen
1 tsk citronjuice
½ dl vatten
1. Skala och kärna ur 2 äpplen.
2. Dela äpplena i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med citronjuicen och vattnet.
3. Koka upp, sänk därefter värmen och låt sjuda tills äpplena är mjuka, ca 20 minuter. Rör då och då.
4. Ta bort från plattan och mixa till mos (ex. i en liten matberedare).
ÄPPELMOS, DEL 1
2,5 msk äppelmos
0,5 dl vatten
1 tsk majsstärkelse
1. Koka upp.
2. Sila bort bitarna.
3. Låt stå i rumstemperatur.
ÄPPELMOS, DEL 2
Låt resten av äppelmoset stå i rumstemperatur medan du gör övriga förberedelser.

4 äpplen
2 msk citronjuice
¼ tsk muskotnöt
1 tsk kanel
1. Skala och kärna ur alla 4 äpplen.
2. Dela äpplena i tunna skivor (klyftformade) och lägg dem i en mikrovågssäker skål.
3. Ställ in skålen i mikron i 4 minuter, med effekt på ca 750 W.
4. Ta ut skålen och täck med ex. en tallrik eller skärbräda. Låt dem stå ca 5 minuter. Äpplena blir mjukare och lättare att hantera i nästa steg.
5. Ta av tallriken och låt äpplena svalna så du kan hantera dem utan att bränna dig.

Botten
Äppelmos, del 2
Fyllning
1 msk smör
Äppelmos, del 1 (läggs till efter kakan varit i ugnen halva tiden)
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Bred ut Äppelmos, del 2 på botten.
3. Fyll pajformen med äppelskivorna i en överlappande bladformation. Börja utifrån, med de tjockare skivorna. Fortsätt tills formen är full.
4. Smält smöret och pensla äpplena med det.
5. Strö över kanel.
6. Ställ in pajen i ugnen i 30 minuter.
7. Ta ut pajen och bred/häll Äppelmos, del 1 över den.
8. Ställ in pajen i ugnen i 30 minuter till.

Lycka till!
(Jag blev rätt trött bara av att skriva ner receptet ;-). Se till att du har TID när du ska göra den här tarten!)