I Kundaliniyoga mjukar du upp och stärker kroppen samtidigt som du tränar medveten närvaro och att växla mellan fysisk aktivitet och avspänning. Ett pass innehåller kroppsövningar, andningsövningar och meditation. Genom att göra detta medvetet lär sig kroppen och sinnet medveten närvaro och avslappning, och välbefinnandet ökar. Positiva effekter kan vara lägre stressnivå, ökad koncentration och minskade spänningsrelaterade besvär. Forskning på medveten närvaro har visat på effekt redan efter 3 veckors daglig träning á 20 minuter.

En av de absolut viktigaste inställningarna under ett yogapass är att du jobbar MED din egen kropp, inte EMOT den. Vissa dagar känns vår kropp stel, vissa dagar känns den mjuk, vissa dagar har vi ont, vissa dagar känner vi oss hela. Det gäller att vi anpassar alla yoga-övningar efter vår dagsform – efter vår nuform!

Ofta beskrivs kundaliniyoga som en aktiv och dynamisk form av yoga. Det innebär att många övningar består av rörelser kombinerade med specifik andning. Dessutom ses den som kraftfull eftersom den anses kunna öka energiflödet i kroppen effektivt. Det finns många olika yogapass och meditationer, som arbetar på olika delar av kroppen och sinnet. Till exempel finns det yogapass som är speciellt effektivt för immunförsvaret eller för att stärka och mjuka upp ryggen. Exempel på meditationer är andningsmeditation mot stress eller mantrameditation för kärlek och medkännande.

Kundaliniyoga är en autentisk yogatradition med sina rötter i Indien.