Pecannötspaj – recept utan gluten, socker och ev. nötter!!

Pecannötspaj – recept utan gluten, socker och ev. nötter!!

Som jag skrivit tidigare så har jag slutat med vitt socker. Samtidigt älskar jag gott fika och experimenterar ibland fram nya recept. Nu vill jag dela med mig av en riktigt god pecannötspaj, som går att göra utan gluten, utan vitt socker och, om du vill, även utan nötter!!! Jag har använt lite kokossocker och lite agavesirap, men vill du vara utan även det, så ta bort de ingredienserna ur receptet. Använd gärna en matmixer, speciellt för fyllningen, för att finfördela dadlarna ordentligt. Så, från mig till dig:

dscf0543Pekannötspaj – recept

Pajdeg
3 dl glutenfritt mjöl
1/2 dl kokosflingor
125 g osmält smör
1/2 krm salt
ev. 1-3 tsk kokossocker
2-4 msk vatten

Fyllning
50 g osmält smör
2,5-3 dl dadlar (urkärnade)
ev. 1 msk agavesirap
2 msk glutenfritt mjöl
1/2-1 tsk vaniljpulver
2 ägg
200 g krossade pecan-nötter eller solrosfrön

Att göra
Pajdegen
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg alla ingredienserna, förutom vattnet, i en matmixer (eller annan skål) och mixa ihop. Häll sedan i vattnet tills degen får en lagom konsistens, så att att den sitter ihop (men inte kladdar för mycket). Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 175 grader, ca 10 minuter.

Fyllningen
Om du använder pecannötter – börja med att hacka dem till önskvärd storlek, i exempelvis en matmixer. Ta sedan ur dem ut matmixern och lägg i annan skål så länge.
Lägg alla ingredienserna, förutom nötterna/solrosfröna, i en matmixer och mixa ihop. Lägg sedan i nötterna/solrosfröna och mixa kort. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i 175 grader, ca 35-40 minuter.

 

Lycka till! <3
/Anna

Stäng meny
×
×

Kundvagn